IP KAMERA SİSTEMLERİ

IP Kamera, üzerinde bulunan sensörler sayesinde görüntüyü yakalayıp bu görüntüleri dijital veriye çevirdikten sonra ağ (network) yardımıyla yetkilendirilmiş kullanıcılara ileten görüntüleme sistemidir.





IP kameraların genel özellikleri;

  • Çalışması için kart, kayıt cihazı vb. çeşitli aparatlara gerek duymayan ileri kamera teknolojisidir.
  • İnternet ve network üzerinden erişim sağlanabilir.
  • IP kameralar, kullanım türlerine göre kablolu ip kamera ve kablosuz ip kamera olarak ayrılmaktadır.
  • IP kameralar üzerinden gelen görüntü ve ses anlık olarak masaüstü / dizüstü bilgisayar, tablet ve mobil cihazlardan izlenebilmektedir.
  • IP kameralar, programlanabilir bir yapıya sahip olduklarından görüntü depolama, hareket algılama, alarm yönetimi (hırsız, yangın vb.) gibi fonksiyonlara sahiptir.

IP kameraların çalışma sistemi, temel olarak yakaladığı görüntüyü kullanıcıya anlık olarak iletmektir. Bu iletimde öncelikle ip kameranın lens ve sensörlerinde oluşan görüntü elektrik sinyaline çevrilir. Bu elektrik sinyali, ip kameranın içinde dahili olarak bulunan işlemciye iletilir. İşlemci analog olan bu elektrik sinyalini dijital sinyale dönüştürür. Dijital sinyal, kayıt altına alınabileceği gibi kameraya dahili veya harici olarak bağlı network, ftp server, web server, smtp client üzerinden yayınlanması da mümkündür.

IP kameraların analog kameralardan farkı en başta görüntüyü işleme biçimidir. IP kameralar yakaladıkları görüntüyü sayısal veriye çevirdikten sonra çeşitli yöntemlerle erişim sağlanabilirken, analog kameralar yakaladıkları görüntüyü DVR adı verilen kayıt cihazlara aktarır. Farklı cihazlardan erişim sağlanması, programlanabilmesi, yüksek görüntü kalitesi sağlaması, çalışırken bilgisayara ihtiyaç duymaması gibi özellikler ip kameraların avantajları arasında sayılabilir.

​Bu özellikleri yanı sıra, kurumların işletme ve bakım maliyetlerinin düşük olması, basit bir ara yüze sahip olması, genişlemeye ve programlamaya uygun bir yapısı olması nedeniyle ip kameralar günümüzde daha çok tercih edilmektedir.